Att arbeta i en butik och möta kunder har sedan blivit något jag sedan saknat genom alla år.
Göteborgs Fallskärmsklubb blev också en viktig plattform som kom att forma mig på många vis. Att hoppa fallskärm visade sig vara den perfekta sporten för mig eftersom jag sökte det annorlunda och utmanande. Vi var ett stort antal utövare som gjorde något tillsammans men när det det väl gäller och man ska hoppa ur ett flygplan, då är hela ansvaret för utrustning och alla beslut, enbart mina egna. I fallskärmsklubben fick jag också utlopp för mina idéer om pr och reklam och efter en tid blev jag PR-ansvarig för klubben i arbetet att få fler att börja hoppa fallskärm. Det var både fotografering, göra en tidning och inte minst att bygga montrar på olika mässor och evenemang.
Göteborgs Tidningen (GT) när jag blev fotograferad av GT:s Jan-Olof Fritze i samband med ett fallskärmshopp så blev bilderna fantastiska och blev Årets Sportbild. J-O pratade väl om mig och jag visade intresse för arbete på tidningen vilket resulterade i ett sommarvikariat som kopist. Här fick jag möta många, idag legendariska pressfotografer och det var en fantastisk skola för en ung kille som ville bli fotograf. Jag fick prova på det mesta inom pressfoto och minst särskilt ishockey VM i Moskva och Vinter OS i Sarajevo. Efter några härliga år med pressfoto fick jag en förfrågan från ILFORD photo som var leverantören av fotomaterial till GT, om jag ville börja jobba hos dem med ansvar för just dagstidningar.
ILFORD photo blev min arbetsplats efter att blivit "headhuntad" från kvällstidningen GT.
B.L.R fotograferna är ett resultat av de för många freelansande journalister och fotografer. För att kunna få arbeta på GT måste i vårt fall fotografen Roger Lundsten ha en anställning hos någon annan. Därför startade vi B.L.F fotograferna 1979. Namnet är första bokstaven i våra förnamn Bibbi, Lasse och Roger. Firman växte snart och efter en kort tid kom även Anders Wejrot in som fotograf. Min egen roll i B.L.R-fotograferna var stor i början men snart lämnade jag över till de som hade mest glädje av firman som snart växte till att bli en stor och populär bildbyrå i Göteborg.
Presentationsteknik Borås blev min arbetsplats under ett antal år. Det var ett fantastiskt kul företag med tre unga ägarna som lät mig utvecklas inom nya områden som jag tyckte var spännande. Detta gällde datagrafik där vi var mycket tidigt ute och blev en stor aktör i västra Sverige. Detta var i en tid vi knappt förstår idag när det inte fanns datorer i företagen, e-post eller Internet var inte uppfunnet och man kunde inte rita, göra grafik eller bilder i datorer utan i mycket speciella och extremt dyra datorer som var specialgjorda för detta. Här vaknade mitt intresse för just att göra bilder i och med hjälp av datorn. Datorgrafik i kombination med bildspels-tekniken blev min och vår melodi. Bildspel med diabilder var en teknik som är borta idag men som då var otroligt uppskattat och exklusivt med sin höga bildkvalitet och stora ljud.
Bland de uppdragsgivare jag arbetade med på Presentationsteknik i Borås fanns:
MQ som blev ett omfattande och löpande uppdrag som började med att vi med mig som producent gjorde ett större bildspel när MQ skulle få ny logotyp och ny profil. Det blev början till ett flerårigt uppdrag med bildspel och modevisningar i olika lokaler runt om i Sverige.
Hemtex blev också en flerårig uppdragsgivare där det främst handlade om större Kick-Offs vid konferenser för butikspersonal.
Dahléns Bakugnar Bildspel och presentationer vid internationella kundträffar.
Dataton var företaget som gjorde den styrutrustning som vi använde för att styra alla diaprojektorerna som kunde vara upp till 24 stycken i våra produktioner. För
Dataton gjorde vi demonstrationsbildspel som användes hos återförsäljare av professionell fotoutrustning.
Vedums Kök blev mer än bara ett uppdrag om bildspel och presentationer. Mitt första möte med Vedum var en gammal och delvis förfallen kvarn mitt i byn. Vid mitt första möte med VD:n Anders Lindberg så berättade jag om kvarnen jag just sett och han svarade snabbt, -det är den vi just köpt och som du ska vara med att fylla med bilder, ljus och musik. Detta blev början på ett av de mest roliga och minnesvärda uppdrag jag någonsin haft. Efter några år av samarbete mötte jag Anders för sista gången, då hade han tuschmärken på halsen och var utan hår efter behandlingar för den cancer som som ryckte bort Anders alldeles för tidigt.
Wrangler balloon club blev en märkligt historia. Som fotograf för GT (och fall-skärmshoppare) var jag med och gjorde ett stort reportage om första fallskärmshoppet ifrån en varmluftsballong sedan 1800-talet. Det var riktigt häftigt att få flyga ballong för första gången och när vi landat så sa jag till killarna att om de skulle behöva en pilot så var jag intresserad. Efter bara några månader så ringer Lasse Sundqvist som då var en av de stora inom ballongsporten, och sa att -ballongen är här nu..? Nere på gatan stod en bil med släp och på det stor en helt ny varmluftballong som sponsrats av Wrangler jeans. Det blev snabbt en utbildning till aeronaut (ballongpilot) och efter en tid var Wrangler Balloon Club startad med mig som ordförande och pilot.
Presentationsteknik Göteborg
- Volvo Lastvagnar
- Volvo Personbilar
- Bostads AB Poseidon
- KappAhl
- Saab Radar
Södertörns Blåbandsförening är föreningen som jag blev ombedd att bli ordförande i 2002 efter att den under flera år inte haft en fungerande styrelse. Föreningen hade tidigare genom sin drygt hundraåriga och mycket framgångsrika historia sjunkit ihop till bara en skärva av sitt "forna jag". För att ge en bild av föreningen brukar jag lite skämtsamt säga att när jag kom med i föreningen så sjönk medelåldern bland föreningens medlemmar till under 80 år.
Uppdraget jag fick var att sälja föreningens fastighet på Dalbygatan i Södertälje. Ett hus som jag blev väldigt förtjust i när jag besökte det för första gången. Istället för att sälja huset så lånade vi pengar och startade en dröm för mig, Barnens Hus.
Mer om Södertörns Blåbandsförening kan du läsa på föreningens hemsida. Klicka bara här så får du en kul historia om en förening som gett upp men som fick nytt liv.
Svenska Danssportförbundet
Idrottens Marknadsföringsgrupp - Pool 2 Tusen
Sveriges Blåbandsförbund
Städa Sverige
Botkyrka Flygklubb
BlåEld - socialt företag blev märkligt nog det jag drev längst av alla spännande verksamheter jag drivit eller arbetat med. Att hjälpa några tusen långtidsarbetslösa tillbaka till arbete måste vara bland det roligaste och viktigaste arbete jag haft. Naturligtvis kom inte alla i arbete men vi slog riksgenomsnittet och Arbetsförmedlingen med hästlängder räknat i procent. Att bli arbetslöshet är mycket tufft för de flesta och när man varit arbetslös så länge som de vi mötte är det näst intill omöjligt att få ett arbete igen. Det var därför som det var så glädjande att vara "bäst i klassen". Resultatet var så pass bra att vi fick vara med och representera socialt företagande i nästa alla media inför valet 2014. På några år från 2010 hade vi byggt upp 13 olika sociala företag inom ramen för arbetsmarknadsprojektet fas3. De var Blåeld akademien, Blåeld Service & Support, Blåeld Catering, Princess Hall Conference, Popcorn secondhand på fyra platser, Popcorn lager & logistik, Popcorner café och sedan Blåeld i Skövde, Mariestad och Falköping.
Efter valet 2014 beslutades att arbetsmarknadsåtgärden fas3 skulle avvecklas med start 2016. Avvecklingen gick mycket snabbt och ingen ersättningsåtgärd för fas3 kom varför vi i skrivande stund (våren 2020) har tvingats avveckla samtliga verksamheter inom BlåEld.